Uutta Amppareissa: Plus- ja miinusäänet varmistetaan robottikyselyllä

Ampparit_robotti

Ampparit.com:ssa on ollut tammikuun alusta lähtien käytössä uusi tapa vahtia uutisille annettavia plus- ja miinusääniä. Kun uutiselle haluaa antaa äänen, Ampparit varmistaa, että käyttäjä ei ole robotti. Tämän kyselyn jälkeen ääni rekisteröityy. Eniten ääniä saaneet uutiset nousevat tuttuun tapaan Äänestetyimmät-sivulle, josta voi käydä katsomassa, mitä uutisia muut käyttäjät suosittelevat.

Ampparit kysyy tätä kerran, jotta otsikoille annetut äänimäärät pysyvät todenmukaisina. Huomaattehan, että mikäli laitteen välimuisti tyhjennetään, varmennus tehdään uudelleen.

Kyseinen systeemi otettiin käyttöön, koska Amppareissa ilmeni tapauksia, joissa Äänestetyimmät-listaa manipuloitiin epätodenmukaisilla äänillä. Robottivarmennus kitkee pois räikeimmät väärinkäytökset, ja näin Äänestetyimmät-lista pysyy luotettavana. Lisäksi epärealistisista äänimääristä tuli Amppareille paljon palautetta käyttäjiltä, eli ilmiö huomattiin myös laajemmalla skaalalla.

Ampparit.com tarkkailee jatkuvasti uutislistoja pitääkseen ne todenmukaisina ja käyttäjien antamien klikkien ja äänien mukaisina. Ampparit-lukijan kannattaa huomioida, että palvelun jatkuva käyttäjämäärä on niin suuri, että lyhyessäkin ajassa voi tulla kevyesti useampi sata ihan oikeaa ääntä eri ip-osoitteista.

Väärinkäytösten estämiseksi on vielä keinoja käyttämättä, ja manipulointiyrityksiin tullaan jatkossakin puuttumaan.

Kommentteja robottikyselystä voi antaa blogiin tai sähköpostitse ampparit(at)ampparit.com.

22 Comments

 1. Mitä näillä plussilla ja miinuksilla sitten yritetään ihmisille kertoa…?

  • Minna

   tammikuu 29, 2016 at 7:36 am

   Ihannetilanteessa plus- ja miinusäänet toki kertoisivat, vastaako otsikko jutun sisältöä, mutta tällä hetkellä monet antavat ääniä myös sen perusteella, mitä mieltä ovat itse jutusta.

 2. Mitäs jos yrittäisitte lisäksi todentaa evästeellä, että onko kyseinen äänestäjä edes klikannut uutista. Tuntuu siltä, että enimmäkseen äänestellään otsikon perusteella ilman, että on edes uutisjuttua luettu.

  • Älä Julle nyt on plussia ja miinuksia niin tosissasi. Haluat, että kekseillä seurattaisiin onko joku käynyt uutissivustollla. Miksi? Mitä sitten vaikka joku ei luekaan uutista vaan klikkaa siihen plussan tai miinuksen? Vaikuttaako asia jotenkin sinun hyvinvointiin? Pitäisikö myös esittää muutama kysymys uutisesta ja vain oikein vastaamalla saisi äänestää? Lighten up son!

  • Klikkihuorausotsikoita nyt ei ees tarvitse avata. Jos saman uutisen tärkein sisältö käy ilmi toisen uutislinkin otsikosta, niin klikkihuoraajalle voi surutta antaa miinusta avaamatta linkkiä.

   • Klikkihuorausotsikoita ei edes pitäisi olla Amppareissa eikä mitään Viikonloppu.comeja, mutta tuossa juu olen samaa mieltä, että niille tosiaan voi ja pitääkin antaa suoraa sen miinuksen. Että sikäli ehdotukseni klikkausseurannasta ei toimisi tuossa kohtaa.

    Survokselle terveisiä, että ota nyt ihan iisisti. Kai täällä ajatuksiaan saa heitellä ilmoille.

    • Minna

     tammikuu 29, 2016 at 7:33 am

     Kiitos aktiivisesta kommentoinnista! Mikäli haluatte Ampparit-uutisvirrasta poistaa jonkun tietyn lähteen tai aihealueen, kannattaa luoda oma profiili: http://www.ampparit.com/profiili/uusi

     Oman profiilin kautta voi valita, mitä aihealueita ja medioita haluaa omassa uutisvirrassaan näkyvän. Suosittelemme testaamaan!

 3. No en keksi muutakaan kanavaa nopeasti kehitysideoille.

  Voisko tohon android appiin (ja muiden luurien kanssa) lisätä pääkategorian ’Pääuutiset’.

  Pari kertaa olen ton appin ladannut ja saman tien heittänyt sillä vesilintua kun ko. feature puuttuu ja jatkanut selaimella käyttöä.

  • Minna

   tammikuu 29, 2016 at 7:45 am

   Kiitos kehitysideasta, katsotaan josko saataisiin pääuutiset vielä mukaan Android appiinkin. Tänne voi ehdottomasti laittaa myös kehitysideoita.

 4. Totuus on se, että maahanmuuttajien ja turvapaikkaturistien rikoksiin liittyvät uutiset halutaan lakaista piiloon. Tekosyynä nyt vain esitetään äänien manipulointi. Hävetkää.

  Tämä kommenttini varmaan lakaistaan myös piiloon.

 5. Plussapisteet auttavat mielenkiintoisten uutisien löytämisen ja itsekkin tulee paljon paineskeltua plussaa ja miinusta. Harmittavaa on se että sivusto kyselee turhan aktiivisesti että olenko botti, vaikka kuinka yritän selittää että olen ihminen. Koittakaahan keksiä parempi plussasysteemi mutta ilman että henkilökohtaisia mieltymyksiä ei kerättäisi mihinkään rekisteriin.

 6. IrtiVihreydestä

  tammikuu 28, 2016 at 4:29 pm

  Robottivarmentaminen vähentää myös oikeiden ihmisten antamien äänien kokonaismäärää, sillä jatkuva varmenteen täyttäminen kyllästyttää.

  Suuri osa uutisvirrasta on poliittisesti korrektia roskaa. Valtamedialle vaalien jytkyt ovat suuri yllätys ja pettymys, jonka anonyymit kirjoittajat ja suosittelijat paljastavat. Painostajille myös suljettu lippuäänestys vaaleissa on huono juttu. Se haluttaisiin korvata listavaalilla mieluiten vielä niin, että kilpailevat puolueet kielletään.

 7. Bottivarmennetta on vain maahantulokriittisissä uutisissa.. Miksi edes epäillään ettei ne pidä paikkaansa? Eihän niitä plussia nyt niin paljon ole kun vertaa kuinka moni tätäkin sivustoa käyttää.

  • Taidat klikkailla vain tuota teemaa? Avarra lukutottumuksia niin yllätyt; suosittelen esim. ”Tiede ja tutkimus” sekä ”IT”, niissä on paljon mielenkiintoisia aiheita.
   Minulla kysyy aina varmenteen, kun ensimmäistä ääntä annan eikä sen jälkeen ennen selaimen sulkemista (selaimeni tyhjentää keksit ym. kun sulkee). Nyt ensimmäinen ääni meni sää-”uutiselle” ja kysely luonnollisesti tuli.

  • Minna

   tammikuu 29, 2016 at 7:43 am

   Bottivarmenne on kaikissa uutisissa läpi saitin, ei vain yhden teeman ympärillä olevissa uutisissa. Kun olet kerran klikannut varmennetta, kyselyä ei enää tule, kun annat seuraavalle uutiselle miinusta tai plussaa.

 8. Netin pahin klikkihuoraaja Uusi Suomi saa kyllä miinusta minulta ihan uutisesta huolimatta.

 9. Annetut äänimäärät eivät natsaa aina esitetyn määrän kanssa. Mistähän se johtuu?

 10. Voisitteko tarkistaa verkkouutisten ”Poliisikonstaapeli ahdistelusta: Onko tyttäreni käyttäydyttävä nyt kuin Pohjois-Afrikassa?” -jutun saamat äänimäärät. Se sai 5h aikana yli 200 plus ääntä ja vain pari miinusta. Kunnes se sai kymmenessä minuutissa 400 miinusääntä. Ei mene ainakaan minulle tällaisessa tapauksessa läpi selitys: ” lyhyessäkin ajassa voi tulla kevyesti useampi sata ihan oikeaa ääntä eri ip-osoitteista”.

 11. Niinhän se on että miinukset ja plussat eivät indikoi mitään muuta kuin sitä ettei eukko antanut vittua aamulla. Aivan tyhjä toiminto.

 12. Kysykää vain minulta kun haluatte totuuden.

 13. Minustapa tuntuu, että äänestyssysteeminne ei toimi tai sitten käytössänne on jonkinlainen kummallinen äänien suodatus jonka periaatetta en ymmärrä. Välillä taulussa tuppaa myös lukemaan väärä äänimäärä mitä äänien määrä oikeasti on.

Vastaa

Sähköpostisosoitettasi ei julkaista.

*