Ampparit.com avasi kehitysblogin – tietokantapalvelin meni jo uusiksi

Ampparit.com uudistuu vuoden 2016 aikana niin monella tavalla, että päätimme perustaa tilanteen seuraamiseen kehitysblogin. Näin pysytte mahdollisimman hyvin kärryillä siitä, mitä muutoksia on tulossa ja mitä vaikutuksia niillä on.

Tämän vuoden kehitystyö aloitettiin heti loppiaisen jälkeen vaihtamalla Amppareiden täysin palvellut tietokantapalvelin kokonaan uuteen. Tuliterä palvelin näkyy toivottavasti kaikilla nopeutuneina uutislistojen latauksina ja yleisenä ripeytenä käytössä.

Uudistustyöt ovat alkaneet palvelinpuolella ja taustajärjestelmistä, ja siellä tehdyt muutokset näkyvät ulospäin vielä hyvin niukasti. Siirrymme kuitenkin viikko viikolta lähemmäs toimintoja, jotka vaikuttavat jo käyttäjän elämään. Tavoitteena on parantaa Amppareiden käyttökokemusta huomattavasti.

Postaamme tänne blogiin säännöllisesti tietoa päivityksistä ja muutoksista. Yritämme myös ehtiä keskusteluihin mukaan ja kommentoimaan palautteita, vaikka tiimimme on pieni ja työtä edessä valtavasti. Lähestyä saa edelleen myös suoraan sähköpostilla, ampparit(at)ampparit.com.

18 Comments

 1. Onko teillä jonkinlaista suunnitelmaa ns. klikkiotsikoiden vähentämiseen?

  • Lauri

   tammikuu 28, 2016 at 8:59 am

   Otsikoinnin tyyli on tietysti Amppareiden lähdemedioiden päätäntävallassa: jokainen saa otsikoida juttunsa niin kuin haluaa. Meidän tavoitteemme on luoda Amppareihin sellainen käyttökokemus, että jokainen saa itseään häiritsevät otsikot helposti pois näkyvistä. Ja toki kaikkein räikeimmät tapaukset suodattuvat pois jo nykyisellään.

   • Miksei klikkiotsikolle tehdä parempaa En suosittele -vaihtoehtoa?
    Esimerkiksi tarpeeksi monta ”varoittavaa” ääntä voisi laittaa otsikon alkuun vasemmalle puolelle punaisen pisteen/pallon.
    Tosiasia on, että nykyisellään paljon miinusääniä saanut otsikko voi johtua siitä, että käyttäjän mielipide on yksinkertaisesti eri mieltä. Hyvänä esimerkkinä vuorottaiset äänitsunamit puolin ja toisin oikeisto-vasemmisto-akselin välillä.

    • Lauri

     tammikuu 28, 2016 at 2:01 pm

     Kiitos osuvasta huomiosta. Suosittelen/En suosittele -valinnan lisäksi voisi hyvinkin olla varoitusmerkki sille, ettei otsikko vastaa useimpien käyttäjien mielestä sisältöä tai että jutussa on muuten jotain häiritsevää.

    • Tämmöisiä värikoodeja kannattaa aplikaatioissa ehdottomasti välttää kun on värisokeita käyttäjiä niin +/- symbolit on ehdottomasti parempi ratkaisu.

 2. Mielestäni iso ongelma on plus- ja miinusäänien manipulointi. Robotti-tarkistus varmaan esti tätä joiltain osin, mutta silti toiminta on aivan selkeää ja jokapäiväistä. Tämä vääristä pahoin Äänestetyimpien otsikoiden listausta ja heikentää Ampparit palvelun uskottavuutta.

  Manipuloinnin huomaa selkeästi kun jokin uutinen voi olla esim. 12 tuntia vanha ja se on saanut tänä aikana vaikka 200 plusääntä ja ainoastaan pari miinusääntä. Sitten miinusääniä tulee 10 minuutin sisällä 250 kappaletta ja uutinen tiputetaan siis listoilta pois aivan tarkoituksella. Sama tapahtuu myös toisinpäin nostettavien uutisten kohdalla.

  Selkeästi eniten tiputetaan uutisia jotka kritisoivat nykyistä maahanmuuttopolitiikka, käsittelevät perussuomalaisia positiivisesti, ovat Suomenuutiset.fi -tuottamia ja tai sisältävät Jussi Halla-ahon mielipiteitä. Nostossa ovat olleet vasemmiston tempaukset ja heidän agendaansa palvelevat uutiset.

  Toivoisin selkeää parannusta tähän asiaan! Tähän pystyy puuttumaan vaikka algoritmillä joka ei anna miinustaa 12h vanhaa uutista 10 minuutin sisällä pohjamutiin, rajaa siis selkeät manipulointiäänet pois. Älkää antako joidenkin tahojen vääristää tuloksia ja heikentää koko palvelun uskottavuutta.

  • Lauri

   tammikuu 28, 2016 at 10:44 am

   Seuraamme äänestysten tilannetta tiiviisti. Palvelun jatkuva käyttäjämäärä on kuitenkin niin suuri, että lyhyessäkin ajassa voi tulla kevyesti useampi sata ihan oikeaa ääntä eri ip-osoitteista. Väärinkäytösten estämiseksi on keinoja vielä käyttämättäkin, joten katsotaan.

  • Näin sivusta seuranneena, ja Amppareita yli 10v käyttäneenä, Juhis taitaa kuulua näihin vääristäviin tahoihin, eikös se Li Anderssonia käsitellyt juttu saanut peräti 15000 miinusääntä 😉

   Taitaa olla viisainta kuopata koko äänestysvaihtoehto ja siirtyä vain positiiviseen peukkuun. Uutispalvelussa haluaisin mielummin rankingin otsikoiden muotoiluun -> eniten peukkuja saanut otsikko ohittaa muut samaa asiaa käsittelevät uutiset ja loput avautuvat +-merkistä. Näin saadaan ehkä klikkiotsikot paremmin haltuun.

   • Lauri

    tammikuu 28, 2016 at 11:41 am

    Ihan noin valtavia äänimääriä ei ole enää näkynyt, kiitos ReCaptcha-varmistuksen. Pelkkä positiivinen äänestys on ollut yhtenä vaihtoehtona pöydällä, ja idea on edelleen varteenotettava, näinä maailmanaikoina.

    Tuleeko teille mieleen muita tapoja, jolla käyttäjän pitäisi voida reagoida otsikoihin? Siis näiden nykyisten klikkaamisten, äänestämisten, jakamisten, suodattamisten ja muiden lisäksi?

 3. ”En ole robotti” -tarkistus tulee liian usein, kerran päivässä. Se hieman turhauttaa.

 4. Kuuklella sisään

  tammikuu 29, 2016 at 7:49 pm

  Tervehdys
  Pääseekö Amppareiden uutissivulta jostakin klikkaamalla kehitysblogia lukemaan? Alalaidassa on kohdassa ”RSS ja arkistot” alakohta ”Tiedotteet”, mutta se vie toiseen blogiin ( http://www.ampparit.com/blogi ) eikä tähän. Sinne jos voisi lisätä linkin tähänkin blogiin niin olisi kiva.
  Hieno homma, että kerrotte uudistuksista ja otatte kommentteja sivuston käyttäjiltä vastaan, niitä on mukava lueskella.

  • Lauri

   tammikuu 30, 2016 at 11:27 am

   Kiitos palautteesta ja hyvästä huomiosta! Lisäämme Ampparit.comiin ensi viikolla pysyviä näkyvyyselementtejä, joista pääsee tänne kehitysblogiin. Nykyisellään kehitysblogin otsikot ovat näkyneet vasta etusivun uutislistalla, Blogit-kategoriassa ja uutistikkerissä, mutta kun niissä sisällöt vaihtuvat tiheään tahtiin, pysyvämpiäkin ratkaisuja tarvitaan.

  • Lauri

   helmikuu 1, 2016 at 8:28 am

   Ampparit.comin footerissa aiempi blogilinkki on korvattu linkillä tänne kehitysblogiin. Lisäksi hakuboksin alapuolella on nyt pysyvä linkki tänne.

 5. Hei,
  onko mitään tietoa korjauksista Android 4.1.2-tasoon?
  Ampparit ei toimi, ei puhelimessa eikä tabletissa. Olen poistanut ja asentanut uudestaan muutaman kerran varmuuden vuoksi. Aina sama virhe:
  Unfortunately,Amparit has stopped.

  Olen lähettänyt vrheraportteja ja pistänyt muutaman viestin blogiin.

  Onneksi selaimen kautta toimii, välillä on kyä jumittanut koko Firefoxin, mutta olisihan paljon helpompaa käyttää sovellusta suoraan.

  • Lauri

   maaliskuu 18, 2016 at 2:52 pm

   Suurkiitos ongelmatilanteen raportoinnista ja sen tarkasta kuvauksesta. Onnistuimme paikantamaan ongelman syyn ja saimme sen korjattua – maanantaina tulee sovelluspäivitys, jossa mainitsemasi pulmatilanne on korjattu. Kohta pääset taas toimivan sovelluksen pariin!

Vastaa

Sähköpostisosoitettasi ei julkaista.

*